Öncelikle diyabet ile şeker hastalığı aynı şeydir ve genellikle dünyada “diabetes” yani “diyabet” ismi ile anılır. İnsan vücudunda, tat olarak şekerli veya tatlı bir gıda tüketmeseniz dahi, vücudunuza alınan gıdalar temel bir enerji kaynağı olan “şeker” haline getirilir. Ancak şekerin vücudumuzdaki tüm hücrelere dağılması için “insülin” adında bir hormona ihtiyaç duyarız. İnsülin, midenin arka kısmında bulunan pankreas adındaki bir organ tarafından üretilir. Bu hormon, gıdaların parçalanarak şekere dönüştürülmesini sağlar ve az salgılandığı durumlarda “şeker hastalığı” yani “diyabet” meydana gelir.
Şeker Hastalığı - Diyabet Nedir?
Öncelikle diyabet ile şeker hastalığı aynı şeydir ve genellikle dünyada “diabetes” yani “diyabet” ismi ile anılır.
İnsan vücudunda, tat olarak şekerli veya tatlı bir gıda tüketmeseniz dahi, vücudunuza alınan gıdalar temel bir enerji kaynağı olan “şeker” haline getirilir. Ancak şekerin vücudumuzdaki tüm hücrelere dağılması için “insülin” adında bir hormona ihtiyaç duyarız. İnsülin, midenin arka kısmında bulunan pankreas adındaki bir organ tarafından üretilir. Bu hormon, gıdaların parçalanarak şekere dönüştürülmesini sağlar ve az salgılandığı durumlarda “şeker hastalığı” yani “diyabet” meydana gelir.
Çoğu şeker hastası aynı zamanda obezite ve yeme bozuklukları ile mücadele etmektedir. Ancak bu normal; yoğun miktarda şeker tüketiyorsunuz ancak bu şeker parçalanarak hücrelerinize ulaşmıyor. Bu durumda sıradan bir insandan fazla oranda şeker tüketmeniz normal. Ama hormonlarınız iyi çalışmadığı için muhtemelen ne kadar şeker tüketirseniz tüketin, aldığınız şeker hücrelerinize ulaşmayacaktır. İşte diyabet - şeker hastalığı bunun sonucunda meydana gelir.
Diyabetik Ayakkabı Nedir?
Diyabet, dünyada obezitenin yaygınlaşmasına paralel olarak ne yazık ki dünyadaki daha çok insanı etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Şeker hastalığı - diyabetin dünyada ve ülkemizde daha giderek daha fazla yaygınlaşması, diyabetik ayakkabı modellerinin kullanım oranını arttırıyor. Bu yüzden “diyabetik ayakkabı nedir?” sorusunu sormanız çok doğal, özellikle de diyabet sorunu ile karşı karşıya değilseniz… Gelin öncelikle şeker hastalığının ne olduğunu, komplikasyonlarını inceleyelim ve ardından diyabetik ayakkabı modellerinin ayrıntılarına bir göz atalım.
Diyabetik Ayakkabının Diğer İsimleri…
Diyabet, ülkemizde şeker hastalığı olarak bilinir. Bundaki en önemli neden elbette vücuttaki şeker oranı ve insülinde meydana gelen değişikliklerin hastalığa neden olmasıdır. Diyabet - şeker hastaları için üretilen özel ortopedik ayakkabılar bu nedenle erkek şeker ayakkabısı, kadın şeker ayakkabısı, erkek diyabet ayakkabısı, erkek diyabetik ayakkabı, kadın şeker ayakkabısı gibi farklı isim varyasyonları ile de bilinirler.
Erkek diyabetik ayakkabı modelleri biraz daha geniş bir kalıpla üretilirler. Ancak her iki şeker ayakkabısı modelini oluşturan temel unsurlar aynıdır. Yine bazı kadın şeker ayakkabısı modellerinin daha renkli olduğu söylenebilir.
Şeker Hastaları Neden Şeker Yemek Konusunda Dikkatli Olmalılar?
Şeker, değerli bir enerji kaynağıdır. Şekerli gıdalar tükettiğinizde, alınan gıdanın parçalanma hızı çok daha hızlı gerçekleşir ve vücuttaki insülin değerinin ciddi oranda yükselmesini sağlar.
Şeker tüketimine bağlı bu dramatik değişim, bir şeker hastası için son derece ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu nedenle diyabet - şeker hastalığı sorunu yaşayanlar şekerli gıdalar tüketmek konusunda daha dikkatli olmalılar.
Dünyada Erkekler Mi Yoksa Kadınlar Mı Daha Çok Diyabet Oluyor?
Özellikle ABD’ de yapılan tıbbi araştırmalar, kadınların şeker hastalığına daha yatkın olduğunu ortaya koymaktadır. 2010 Yılında şeker hastalığı ile yapılan bir araştırmada, diyabetin daha çok kadınları etkilediği ortaya konmuştur.
Ancak 50 - 54 yaş aralığında diyabetin kadın ve erkeklerde görülme oranı hemen hemen eşit. İstatistikler özellikle 1975 Yılından sonra şeker hastalığının özellikle çocukları ciddi şekilde etkilediği ve bu oranın özellikle 2008 Yılında ciddi boyutlara ulaştığını da gösteriyor.
Diyabet Komplikasyonları - Diyabetin Neden Olduğu Sağlık Sorunları Nelerdir?
Şeker, vücudumuzdaki her türden hücrenin ihtiyaç duyduğu bir enerji kaynağıdır. Bu enerjinin hücrelere dağılmasını sağlayan şey ise insülin hormonudur. İnsülin az veya hiç saldılanmadığında vücuttaki her türden hücre zarar görür ve enerjisi olmadığından varlığını sürdüremez. Hücreler işlerini yapamayınca, organlar da giderek bozulmaya başlar.
Şeker hastalığı, kardiyovasküler (kalp - damar) sorunlarından, beyin hastalıklarına, görme bozukluklarından, ciddi ortopedik problemlere kadar her şeye neden olur? Sebebi? Sebebi çok basit; enerji alamayan her türden hücre düzgün çalışamaz ve hücreler düzgün çalışamayınca bu organları etkiler.
Örneğin dolaşım sistemini meydana getiren damarlar enerji (şeker) alamayınca esnekliklerini kaybederler; bu durum kalp - damar hastalıklarını tetikler. Aynı şekilde, göz retinası, vücudumuzun en hassas kısımlarından biridir (belki de bu yüzden kafatasını meydana getiren 22 farklı kemikle korunur). Ancak o da enerji alamayınca işlevini yerine getiremeyebilir.
Peki diyabet komplikasyonları arasında bulunan ayak şişmesi veya ayakta yaralanma nasıl meydana geliyor? Aslında bu sorunun cevabı aynı zamanda niçin diyabetik ayakkabı kullanmanız gerektiği ile de doğrudan ilişkili.
Diyabet Hastalarının Ayakları Neden Şişer?
Aslında diyabet hastalarının, şeker hastalığından sadece ayaklarının şiştiği bir tür şehir efsanesidir. Çünkü diyabet temelde damarları - dolaşım sistemini etkiler. Bunun sonucunda ise kanı pompalayan kalp gibi organlara uzak olan ayaklar ve kısmen bacaklar, diyabetten büyük oranda etkilenirler.
Özellikle tip 2 diyabet hastaları 40 yaşlarını geçtiklerinde damarları ile ilgili ciddi sağlık sorunları meydana gelir. Bu damar sorunları beyinden - göze, bacaklardan - ayaklara ve hatta el parmak uçlarını dahi etkiler.
Diyabet hastalarının ayak gibi önemli organlara uzak kısımları, diyabet - şeker hastalığından çokça etkilenir. Damarlar işlevini yerine getiremeyince ayakta şişme ve yaralar meydana gelir. Ayaklardaki damar, sinir, kemik, kas hücreleri zararlı maddeleri atamazlar. Bunun sonucunda ayaklarda ödem birikir ve ayaklar şişer. Aynı durum bir diyabet hastasının el parmak uçlarında da meydana gelebilir.
Diyabet, ciddi bir sağlık sorunudur. Diyabet - şeker hastalığı sonucunda ayak, bacak ve kollarında yara, ödem ve bozukluk oluşumu kangrene sebep olabilir. Kangren sonucunda ise genelde organ ampüte edilir ki sanıyoruz ki hiç kimse bu tip bir durumla karşı karşıya gelmek istemez.
Diyabetik Ayakkabı (Şeker Ayakkabısı) Nedir?
Diyabetik ayakkabı veya , şeker ayakkabısı şeker hastalarının ayaklarında meydana gelebilecek enfeksiyonları gidermek veya etkilerini en aza indirmek için tasarlanmış medikal ayakkabı modellerine verilen isimdir.
Erkek şeker ayakkabısı, kadın diyabetik, erkek diyabet ayakkabısı, kadın diyabetik ayakkabı gibi farklı kategorilere ayrılan bu ürün, diyabet sonucunda ortopedik sorunların ortaya çıkardığı acı, ağrı ve hareket engelini en aza indirir ve çoğu şeker hastası için olmazsa olmaz bir üründür.
Şeker Ayakkabısı (Diyabetik Ayakkabı) Neden Önemli?
Şeker ayakkabısı, diyabetik ayakkabı olarak da anılır. Erkek ve bayan diyabet hastalarına göre çeşitli özel kategori adları alırlar. Diyabetik ayakkabı kullanımı hastalar için son derece önemlidir. Çünkü ayakta meydana gelen yaralar, ödem birikmesi şeker hastalığına ek olarak aynı zamanda bazı ortopedik sorunların oluşmasını da tetikleyebilir. Bu yüzden şeker ayakkabısı, bir şeker hastası için olmazsa olmazdır.
Diyabet hastalarının ayaklarında kan dolaşımı etkili bir biçimde sağlanmazsa, insülin hormonu ayağın her noktasına etkili bir biçimde ulaşamaz. O yüzdendir ki kadın - erkek diyabetik modelleri ortopedik ve kan dolaşımını destekler nitelikte olmalıdır.
Sadece diyabetik ayakkabı - şeker ayakkabısı modellerinde değil, geleneksel terlik, sandalet ve diğer ayakkabı modellerinde de ortopedik rahatlık, dikkat etmeniz gereken ilk nokta olmalı. Çünkü şeker hastası olmasanız da, eğer ayakta kan dolaşımı yeterince sağlanmazsa bu sefer de varis problemi ile karşılaşabilirsiniz. Diyabetik ayakkabı, ortopedik olmasını sağlayacak pek çok farklı özelliğe sahiptir.
Diyabetik Ayakkabı Özellikleri Nelerdir?
Kadın şeker ayakkabısı - erkek şeker ayakkabısı arasında, tahmin ettiğiniz gibi belirgin farklar yoktur. Genellikle hanımların tercihi daha renkli ve desenli diyabetik ayakkabı modellerinden yana olduğundan, bu iki tip ayakkabı model kategorisi arasında belirgin farklar bulunmaz ve hemen hemen ayakkabıların tip ve özellikleri birbirlerine benzer.
Diyabetik Ayakkabı Modelleri Son Derece Ortopediktir
modellerinin özellikleri genellikle ayak şişmesinin ve ayakta oluşacak ödemin meydana getireceği ortopedik problemleri ortadan kaldırmak üzerine şekillenmiştir.
Erkek Ve Kadın Şeker Ayakkabı Modelleri, Kapalı Bir Ön Kısma Sahiptir.
Erkek veya bayan şeker ayakkabısı modellerindeki en önemli özellik, genellikle bir sandalet veya terlik modelinden farklı olarak, kapalı bir ön kısma sahip olmalarıdır. Bu sayede zaten hassas bir durumda olan ayaklar, küçük kazalara karşı korunmuş olur.
Erkek diyabet ayakkabı modellerinde daha geniş olmak suretiyle, bayan şeker ayakkabı modellerinin ön kısımları genellikle oldukça geniştir. Dar ön kısım, ayak parmaklarının bulunduğu ve “ayak tarağı” olarak bilinen kısmın rahatsız olmasına neden olabilir. Bu yüzden bu kısmın rahatlığına önem verilir.
Bayan şeker ayakkabısı veya diğer diyabetik ayakkabı modellerindeki bir diğer özellik de, kapalı ön kısmın aynı zamanda hava sirkülasyonu sağlayan - hava geçirgen bir kısım olmasıdır. Bu sayede hastanın ayağı terlemez ve buna bağlı bakteri oluşumu da engellenmiş olur.
Diyabetik Ayakkabı Modellerinde Ayarlanabilir Üst Kemer
Diyabetik ayakkabı modellerinin üst kısmındaki kemer, ayarlanabilir bir mekanizmaya sahiptir. Böylece ayak şişmesi durumunda hasta, acı veya ağrı hissetmez. Çoğu sabo terlik modelinde de karşımıza çıkan bu kemer aynı zamanda ayakkabının hastanın ayağından çıkmasını engeller.
Buna ek olarak, ayarlanabilir kemer kısmı obezite - aşırı kilo sorunu olan hastaların da diyabetik ayakkabı modellerini kullanabilmelerini sağlar.
Şeker Ayakkabısı Modellerinde Özel Ortopedik Topuk.
Diyabet hastalarında “ayak” artık çok daha hassas bir organ haline gelmiştir. Ödem, enfeksiyon ve türlü yaralanmalara karşı şeker hastasının ayağı ne yazık ki artık daha savunmasız bir hale gelmiştir. Üstelik ayak damarları da bozunuma uğradığı için kan akışını engelleyecek ortopedik engeller erkek ve kadın şeker ayakkabısı modellerinde ortadan kaldırılmıştır.
Diyabetik ayakkabı modellerinin topukları da en az ayak parmakları kadar enfeksiyona açıktır. Bu yüzden diyabetik ayakkabı modellerinin topuk kısımları da buna uygun olarak rahat ortopedik olarak üretilirler. Ortopedik topuk, topuk dikeni veya topuk ülseri gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engeller.
Kadın - Erkek Diyabetik Ayakkabı Modellerinde Taban Ve Gövde
Kadın diyabetik ayakkabı modelleri veya erkek diyabetik ayakkabı modelleri… Bu ürünleri incelediğinizde bazı dikkat çeken tasarım özelliklerine rastlarsınız. Örneğin diyabetik ayakkabı modelleri genellikle daha az dikiş ile üretilirler. Bunun nedeni dikiş kısımlarının yaratacağı sürtünme etkisinin, diyabet hastalarının ayaklarına daha çok zarar vermesini engellemektir.
Diyabetik ayakkabı modellerinde genellikle taban oldukça rahattır ve ortopedik özelliklerinin artması için tabanlara yay da zaman zaman eklenir. Böylelikle ayak tabanında nasır gibi istenmeyen durumların oluşması engellenir.
Çok sayıda girinti - çıkıntısı bulunan ayakkabı tabanlarına genelde spor ayakkabılarında rastlanır. Bunun nedeni ayak tabanı ile yüzey arasında tam bir tutuş sağlamaktır. Şeker hastalarında ise küçük kazaların önüne geçmek adına, ayakkabı tabanları çok daha gelişmiştir ve yüksek tutuş sağlar.
Erkek - Kadın Şeker Ayakkabısı Modellerinde İç Kısım
Bir kadın veya erkek şeker ayakkabısı modelinin sıradan bir ayakkabı modeline nazaran daha ortopedik, rahat olması gerekir. Çünkü şeker hastalığı özellikle hayati organlara uzak kalan doku ve organları daha çok etkiler. Ayaklar da bu organların başında gelir.
Belki de bu yüzden erkek diyabetik ayakkabı - bayan diyabetik ayakkabı modellerinin hepsinde yukarıdaki özelliklerin tamamı standart olarak bulunur. Son olarak bu ayakkabıların iç kısımlarının da son derece yumuşak, terletmeyen doğal malzemeden üretildiklerini de ekleyelim. Çünkü ter, vücuttan atılması gereken çok sayıda kimyasal maddeyi içerir ve zaten diyabet sonucunda daha hassas olan ayakları kötü etkileyebilir.
Kadın Diyabetik Ayakkabı - Erkek Modelleri Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
Kadın diyabetik ayakkabı ile aynı tip diyabetik ayakkabı modellerinin erkekler için üretilmiş olanlarının arasında bariz bir fark bulunmamaktadır. Buna karşın erkek diyabet ayakkabısı modellerinin daha geniş bir kalıpla üretildiklerini söylemek mümkün.
Erkeklerin ayakları ve ayak tabanları kadınlardan biraz daha geniştir ve bu son derece normaldir. Kadın diyabetik ayakkabı modellerinin de kalıpları, rahat ve ortopedik bir ayakkabı için büyük tutulmuştur. Son olarak kadın şeker ayakkabısı modellerinin daha renkli olduğu da söylenebilir.
Tip 1 Diyabet - Tip 2 Diyabet Olanlar Farklı Ayakkabı Mı Seçmeliler?
Tip 1 diyabet, genellikle tip 1 obezite ile ilişkilendirilen bir sağlık sorunudur. Eğer vücut - kitle endeksiniz (Body - Mass Index) çok yüksekse tip 2 - tip 3 diyabet olma ihtimaliniz çok yüksektir.
Eğer erkek şeker ayakkabısı veya kadın diyabetik ayakkabı seçecekseniz, vücut kitle endeksinizin büyük bir sayı olması durumunda biraz daha büyük ayakkabı numaralarına yönelmeniz önerilir. Çünkü yüksek vücut - kitle endeksi aynı zamanda daha büyük bir gövde ve ayaklar anlamına geliyor. Ancak ayakkabı numarası dışında diyabetik ayakkabılar arasında bir fark yoktur.
Kadın Veya Erkek Şeker Ayakkabısı Modellerinde Topuk
Diyabet hastalarında ayaktaki kan dolaşımının son derece önemli olduğundan söz etmiştik. Genellikle diyabetik ayakkabı modellerinde şıklık ve görünümden çok işlevselliğe önem verilir. Bu nedenle ayakkabılarda hastanın dengesini bozacak yüksek topuklara yer verilmez.
Şeker hastalığının gözün yapısından beyne kadar vücudun her noktasını olumsuz etkilemesi, ayak üstünde durabilme - denge gibi konuları şeker hastaları için son derece önemli yapar. Bu nedenle genellikle erkek - kadın şeker ayakkabısı modellerinde yüksek topuklar bulunmaz.
Şeker Ayakkabısı Ve Spor
Şeker hastalığından, obeziteden ve dolayısıyla diyabet komplikasyonlarından kurtulmak için yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekir. Sitemizden de kaliteli örneklerini görebileceğiniz kadın - erkek şeker ayakkabsı modelleri, spor ve egzersizler için uygundur. Spor ve egzersiz ise, diyabet hastalarına önerilen en temel iki şeyden (birincisi için: sıkı bir diyet programı) birisidir.
Yorum yap